Itt vagy:Marathon Club

Marathon Club


A Bükki Hegyi Maraton futóversenyt,  a Miskolci Alpin Clubtól vette át, az  1997-ben alakult sportegyesület a miskolci Marathon Club, rendezi. A kis létszámú egyesület az Alapszabályban is megfogalmazott fő tevékenysége  „ ….. a lakosság testedzési, sportolási lehetőségeinek segítése ultramaratoni, maratoni, hegyi futóversenyek szervezésével, rendezésével”. A személyes indíttatás és az adott körülmények figyelembe vételével a hegyi futóversenyeket helyezzük előtérbe.

 

Miskolc Magyarország harmadik legnépesebb -, északkeleti térségének legnagyobb városa, melyet  közel 170 ezren laknak.
A város a Bükk-hegység keleti oldalán, a hegységben eredő Szinva-patak völgyében keleti irányba hosszan elnyúlva, terül el .A belterületi rész kelet-nyugati irányba 19 km, észak-déli irányba 10 km.

 

 

A város belterületi részéről alig több mint 10 km megtétele után érhető el  a Bükk-hegység. Ez a Kárpátok hegykoszorújának legbelsőbb hegyeihez tartozó Északi-középhegység része, melynek legmagasabb csúcs a 959 méteres Istállós-kő. 
Az ország legnagyobb átlagmagasságú karszt hegysége, számos barlanggal, víznyelővel, szurdok-völggyel. Itt található az ország legnagyobb összefüggő erdőterület is, mely megközelíti a 100 000 hektárt. A hegység központi része az átlagosan 7 -  800 méter magas és kb. 20 négyzetkilométeres területével a Bükk-fennsík, melyet a Garadna-patak két részre a Nagy – és a Kis fennsíkra oszt. A fennsíkokat meredek sziklaletörések határolják, felszínüket  a különböző karsztformák, víznyelők teszik változatossá,
A hegység legnagyobb része 1977-től nemzeti park (Bükki Nemzeti Park).

 

A Bükki Hegyi  Maraton versenyszámainak  útvonalai 90 %-ba Bükki Nemzeti Park területén vezetnek.
A 46 km. hosszúságú maratoni versenyszám útvonala a Szinva és a Garadna patakok szurdokvölgyeiből a nagy fennsík peremére érkezve éri el a  925 méter magasságot. A Garadna –patak völgyzárlatát alkotó platón térnek át a kis-fennsíkra, melynek változatos, hullámos terepén érnek a célba.

 

 

A 24  km. hosszúságú félmaraton az első kilométereket együtt teszi meg a maratoni távot teljesítőkkel, majd közvetlenül a kis-fennsíkra érkezve, annak ligetes kissé hullámos felszínén, ismét a maratoni táv útvonalán haladva érkeznek a célba.
A 15 km-es távú kismaratont teljesítők is a táv első részét a maratoni és a félmaratoni távot teljesítőkkel együtt haladnak és ugyancsak  közvetlenül a kis-fennsíkra érkeznek, ahonnét a maratoni táv útvonalán érik el a célt.
A 6,5 km-es maratonka  versenyszám részvevői is  egy rövid szakaszon együtt haladnak a mezőny többi tagjával, majd rátérve a maratoni táv útvonalára érnek a célba..

 

Ezideig 16 alkalommal bizonyítottuk, hogy gyönyörű helyen, egy szép versenyen emlékével gazdagodnak a résztvevők, akik közt Angol, Ausztrál, Etióp, Lengyel, Német, Osztrák, Szlovák, Ukrán versenyzőket is köszönthettünk.

 

Kisgyörgy Ádám
a Marathon Club elnöke
főrendező